woensdag 18 november 2009

Alexander Sarcofaag


Afbeelding 5.1 Alexander sarcofaag ca 310 v Chr. Marmer, hoogte 194,5 cm Archeologisch museum, Istanboel.


De zogenoemde Alexander sarcofaag is in aan de kust van het huidige Libanon gevonden. Het is een meesterwerk van beeldhouwwerk en het bewerken van marmer. De uitwerking is van een Griekse stijl en is met grote bekwaamheid gebeiteld, weggehakt, geboord en gepolijst om de afbeeldingen duidelijk te laten uitkomen. Deze bekwaamheid getuigt van een lange beeldhouw traditie die begon in de klassieke periode en die steeds verder verfijnd werd.
De figuren die vooral bestaan uit atletische naakte mannen, ruiters en hun paarden zijn allen duidelijk te zien tegen een ondiepe achtergrond. Deze herinneren ons als het beeldhouwwerk op het partethon fries. Het verschilt veel van het beeldhouwwerk uit de Helleense wereld, de figuren neigen meer naar naturalisme.
In Griekenland werden zelden sarcofagen gemaakt. En al helemaal niet in Athene waar de doden gecremeerd of begraven werden in eenvoudige kisten en waar de doden herdacht werden door bijzonder fraaie tabletten of pilaren met een tekst of voorstelling erin gebeeldhouwd.
De houding van de Grieken tegenover het hiernamaals en hun afkeer van persoonsverheerlijking, werkten de ontwikkeling van beeldhouw werk in grafmonumenten tegen.
Deze sarcofaag heeft invloeden uit het oosten, Egypte en etruskie. Deze had de vorm van een huis met een puntdak omdat deze woning verschafte aan de dode. Dit was een heel andere opvatting over de doden en het hiernamaals dan dat de Grieken hadden. Dit was de belangrijkste manier van grafsculptuur zijn van af het eind van de 4e eeuw v Chr. Gedurende het hellenistische en Romeinse periode tot in de vroege christelijke tijd.
Op de reliëfs op de voorkant is een strijd te zien tussen Grieken en Perzen. Maar op de achterzijde jagen de Grieken en Perzen samen in een Perzisch wild reservaat.
De afbeelding van de leeuw doet denken aan Assyrische reliëfs. Door het hele reliëf heen zijn invloeden van andere beschavingen te vinden.
In de tijd dat deze sarcofaag gemaakt werd was de Griekse beschaving niet langer beperkt tot de kusten van de Middellandse zee. Philipuss II van Macedonië (ca 359-336 v. Chr) had de Griekse stadstaatjes verenigd en van onafhankelijkheid beroofd. Hij werd opgevolgd door zijn 20 jarige zoon Alexander de Grote (336-323 v. Chr.) hij viel zowat gelijk met zijn leger Azië binnen. De oude vijanden van de Grieken werden gauw verslagen en Alexander werd meester van het hele rijk. Hij veroverde Klein Azië, Syrië, Egypte, Iran, Bacterie en trok toen de Indus over, het Voor Indische subcontinent binnen.


Pretentieloos Is bescheiden zonder pretenties discreet eenvoudig niet opdringerig of opvallend


Steles Is een, meestal uit één stuk steen of hout gehouwen tablet pilaar, met daarin een in reliëf gebeeldhouwde voorstelling en/of tekst.


Antedecenten Is datgene waarnaar wordt verwezen door een voornaamwoord of een voornaamwoordelijk bijwoord het pad dat naar het huis leidt - het boek waarover we spraken


Iconografie Is het bestuderen en beschrijven van onderwerpen in de beeldende kunst.


Satraap In een macht hebber in Perzie


Capituleren Is zich overgeven of opgeven

1 opmerking: